2017

2015

workshop Voedselbos, 27-29 maart, Buinen
27-29 maart 2015 geef ik een cursus voedselbos - principes, ontwerpen en aanleggen - met Marlies Duran van Duurzaam tuinen.
De cursus vindt plaats in Buinen op een mooi terrein van een voormalige sluiswachterswoning.
Aan de orde komen architectuur, successie, samenstelling van een voedselbos, ontwerp en aanleg van boom- en struiklaag, voorbereiden van de bodem.
De cursus is het eerste deel van een tweeluik, in oktober is het tweede deel, met accent op struik, kruid, klimlaag en bodembedekkers.
Docenten zijn Monique Wijn (biologie, permacultuur, agroforestry), Marlies Duran (tuin- en landschapsarchitectuur, permacultuur).
De cursussen zijn los te volgen voor 200,-, all in, samen kosten ze 350,-.
Meer informatie over de cursus: cursus voedselbos Buinen.
Aanmelding via email

workshop Voedselbos, 27-29 maart, Buinen
27-29 maart 2015 geef ik een cursus voedselbos - principes, ontwerpen en aanleggen - met Marlies Duran van Duurzaam tuinen.
De cursus vindt plaats in Buinen op een mooi terrein van een voormalige sluiswachterswoning.
Aan de orde komen In het tweede weekend gaan we meer in op het ontwerpen en aanleggen van de kruid- en struiklaag, inclusief meerjarige groenten en schaduwplanten en klimplanten;
het oogsten in, het gebruiken van en het onderhoud van het voedselbos.
De cursus is het tweede deel van het tweeluik.
De cursussen zijn los te volgen 200,-, all in, samen kosten ze 350,-.
Meer informatie over de cursus: cursus voedselbos Buinen.
Aanmelding via email

2014

zaterdag en zondag 18-19 oktober 2014 Weekend eetbare wilde planten
Een weekend op de prachtige plek van Aardewerk 'De Stegge' om samen eetbare wilde planten te leren kennen, klaarmaken en proeven. Adres: Aardewerk 'De Stegge', Winterswijk.

zondag 28 sept 2014 Zadenteelt
Om te komen tot echte voedselsoevereiniteit is het handig je eigen zaden te kunnen vermeerderen. Sommige lastig, anderen heel makkelijk. Leer van de bekende groenten hoe ze zich vermeerderen en hoe je goed zaadgoed krijgt.
Deelname 50,-. 10-17u. Adres: Biotoop Haren.

zondag 14 sept 2014 Meerjarige groenten
Leer meerjarige groenten herkennen en klaarmaken. Ideale planten voor in de permacultuurtuin of zomaar in de siertuin. Het hele jaar door vers groen.
Deelname 50,-. 10-17u. Adres: Biotoop Haren

zaterdag 6 en zondag 7 sept 2014 Weekend eetbare wilde planten: Monique Wijn en Sharon.
Een weekend op de prachtige plek van de Hobbitstee om samen eetbare wilde planten te leren kennen, klaarmaken en proeven. Adres: Hobbitstee, Drente.

zondag 15 juni 2014 Workshop zonnedroger bouwen, door Fedde Jorritsma (www.localwise.nl). Zonnedrogers zijn ideaal om groente, fruit, paddestoelen en kruiden CO2-neutraal te drogen. Je kunt voedsel daardoor lang bewaren zonder dat de smaak en voedingswaarde verloren gaan! Na een inleiding gaan we zelf aan de slag!
Kosten 50,-, excl materiaalkosten. 10-17u. Hortus, Haren

Pinksterweekend: donderdag 5 - maandag 9 juni 2014 Workshop Eten in het wild, door Eelco Schaap en Monique Wijn, Dominio Vale Do Mondego, Portugal. Eetbare wilde planten in Portugal. Een heerlijke vakantieweek met wandelen en wilde planten leren kennen en klaarmaken en vooral genieten.. Op de schitterende locatie Dominio Vale do Mondego van Eelco Schaap en Karin Sligting. Op hun website vind je alle informatie: www.dominiovaledomondego.com/2014/eten-in-het-wild/

za en zo 8-9 maart 2014 Reclaim the seeds 2014-weekend georganiseerd door De Godin, eetbaar landschap ism o.a.a A Seed NL.
In het weekend van 8 en 9 maart is er een grote zadenbeurs in de Hortus in Haren, Groningen, waar De Godin ook aanwezig is. Zaden worden geruild, weggeven of verkocht. Er zijn een aantal internationale organisaties aanwezig met zaden. Ook zijn er workshops en lezingen. Monique geeft een workshop 'noordelijk zadennetwerk'. Doel van deze workshop is het onderzoeken of we in Noord-Nederland een zadennetwerk kunnen en willen starten. Op zondag is het thema stadslandbouw, met veel praktische activiteiten. Locatie: Reparatiestraat Paardskerkhofweg 14-Parallelweg 30, Den Bosch

za en zo 9-10 maart 2013, 11-17u Reclaim the seeds-weekend georganiseerd door A Seed-NL.
Op zaterdag van 11-17 is er een zadenbeurs, waar De Godin ook aanwezig is. Zaden worden geruild, weggeven of verkocht. Er zijn een aantal internationale organisaties aanwezig met zaden. Ook zijn er workshops en lezingen. Op zondag is het thema stadslandbouw, met veel praktische activiteiten.

za 9 maart 11-21.00u(!) en zo 10 maart van 11-16.00uu Permacultuurworkshop 'permacultuurdesign'
onder begeleiding van Ishi Coshby, ervaren permacultuurdesigner en docent.
De permacultuurtuin heeft een nieuw stuk tuin erbij gekregen. Hiervoor maken we een mooi nieuw eetbaar ontwerp. Op de zaterdag is er een unieke, eendaagse ontwerpworkshop. Je leert de permacultuurdesigntechnieken en allerlei praktische designoefeningen. 's Avonds draaien we een film met gesprek na. Op zondag een permacultuur design dag voor de Hortus, binnen en buiten onder begeleiding. In dit weekend leer je de waardevolle en inspirerende permacultuurprincipes kennen en direct toepassen.
Permacultuurdesigner Ishi Crosby is behalve zeer ervaren ontwerper in binnen- en buitenland ook mede-oprichter van de permacultuurschool nederland en trainer tot resilience in El Salvador.
Deelname zaterdag 65,-, zondag 25,-. Als je het hele weekend komt, kost dit slechts 85,-. De dagen zijn ook los te volgen.
Lunch en diner: potluck. Wij zorgen voor koffie/thee/soep
Locatie: Permacultuurtuin van de Hortus in Haren, Kerklaan 34, Haren, Groningen

zo 17 maart 2013, 11-16u Workshop Fruitbomen snoeien en enten onder begeleiding van Rick Mensink, ervaren fruitboomteler van oude rassen en hovenier van de Hortus.
Je krijgt een hoogstamboompje mee naar huis.
Deelname 25,- (ovb.), incl materiaal, entree Hortus, koffie/thee+soep. Max 10 deelnemers.
Lunch: potluck: neem mee wat je zelf lekker vindt om te delen.
Locatie: Permacultuurtuin van de Hortus in Haren, Kerklaan 34, Haren, Groningen

zo 14 april, 10-17u Permacultuurworkshop 'eco-toilet' door Fedde Jorritsma.
Na een inspirerende en uitgebreide inleiding bouwen we samen 2-3 bijzondere eco-toiletten. Het principe van het is systeem is dat de urine van de fecaliŽn apart wordt verzameld. Deze 'humanure' is een erg verrijkend voor uw grond. Voor de toepassing van deze producten leert u over de richtlijnen van de Wereldgezondheidsorganisatie.
Fedde Jorritsma (The turning wheel) heeft 4 jaar lang in KirgiziŽ gewoond om de vaardigheid om eco-toiletten te bouwen aan de locale bevolking te leren. Daarna fietste hij van Bali naar Nederland en gaf onderweg workshops in o.a. IndonesiŽ, MaleisiŽ, Thailand, MongoliŽ. Nu een primeur in Nederland!
2-3 mensen kunnen na afloop een mooie ecotoilet kopen tegen materiaalkosten (50,-). Heb je hierin interesse, geef dit dan tijdig aan.
Kosten 50,- incl entree Hortus, koffie/thee+soep.
Lunch: potluck: neem mee wat je zelf lekker vindt om te delen.
Locatie: Permacultuurtuin van de Hortus in Haren, Kerklaan 34, Haren, Groningen

zo 21 april, 12-16u Permacultuurworkshop 'rocket stove'
door Monique Wijn en Ruben Haan.
Wegens succes op herhaling: Je bouwt voor jezelf een rocket stove van hergebruikmaterialen.
Kosten 50,- incl entree Hortus, koffie/thee+soep+materiaalkosten.
Lunch: potluck: neem mee wat je zelf lekker vindt om te delen.
Maximaal 8 deelnemers, vol is vol.
Locatie: Permacultuurtuin van de Hortus in Haren, Kerklaan 34, Haren, Groningen

zo 12 mei, 12-16u Permacultuurworkshop 'eetbare wilde planten'
door Monique Wijn.
Leer eetbare wilde planten kennen, verzamelen, proeven en klaarmaken. Aan de hand van plantenfamilies krijg je een overzicht om zelf in de natuur of in eigen tuin te kunnen verzamelen.
Kosten 50,- incl entree Hortus, koffie/thee+soep.
Lunch: potluck: neem mee wat je zelf lekker vindt om te delen.
Locatie: Permacultuurtuin van de Hortus in Haren, Kerklaan 34, Haren, Groningen

2011

2-daagse cursus 'Eetbare wilde planten'

Hobbitstee, Wapserveen, Drente

vr 23 sept - zo 25 septIn twee dagen leren je planten en plantenfamilies herkennen, op de prachtige plek van de Hobbitstee in Drente. Je leert planten en eetbare bloemen kennen, vele soorten uit de omgeving van de Hobbitstee en uit de wilde plantentuin-collectie van De Godin, eetbaar landschap. Je leert hoe je zelf in de natuur eetbare planten kunt herkennen en bereiden. Ook is er een inleiding in het aanleggen van een eigen wilde plantentuin/hoek, of eetbare siertuin. Er is aandacht voor thema's als voeding, gezondheid, permacultuur, biodiversiteit en zelfvoorzienend leven.
Vrijdagavond is aankomen en inleiding. Zaterdagmorgen en zondagmorgen gaan we planten en plantenfamilies leren kenne. Zaterdagmiddag gaan we het veld in, planten verzamelen, daarna samen klaarmaken en bereiden tot een heerlijke maaltijd. 's Avonds kunnen we voor wie dat wil nog een DVD-bekijken of contact maken met onze persoonlijke plantspirit of plantenorakel gebruiken. Ook gewoon praten of muziekmaken hoort tot de mogelijkheden.
De tweede dag beginnen we met planten en plantenfamilies leren kennen deel 2. 's Middags gaan we, ook actief, de tuin in en leren tuinieren met eetbare wilde planten en inleiding op aanleg eetbaar landschap. Ook deze dag is een lunch inbegrepen. Zondag eindigen we rond 16.00uur.
Docent is Monique Wijn, biologe en biologisch dynamisch tuinder.
Deelname is 250,-, te betalen aan de Hobbitstee.
Informatie en aanmelding: vůůr 10 september via 'eetbarewildeplanten@gmail.com'.
.

wilde plantenworkshop

za 1 sept ca 10.00-17.00u

De Kaardebol, Harenbergweg 1, Zutphen en de Permacultuurtuin aan de Bronsbergen

Tijdens deze dag op de mooie permacultuurtuin leren we eetbare wilde planten kennen aan de hand van plantenfamilies. Daarnaast kijken we wat we ter plekke kunnen vinden en verzamelen en maken hiermee een heerlijke lunch. Aan de orde komen voedingswaarde, gezonde landbouw en voeding, wilde planten herkennen en gebruiken en veel meer. Aan het einde van de dag heb je een overzicht van welke planten(families) eetbaar zijn.
Deelname: 75,-
Opgave: vůůr 19 september a.s. via 'info@permacultuur.org'.

woensdag 27 april van 20-22u

lezing 'eetbaar landschap' in Bergen
Op woensdag 27 april is er een lezing over eetbare wilde planten en bloemen in de Vrije School te Bergen, georganiseerd door het Aim-Centre ( www.aim-centre.org).
Wilde planten en kruiden zitten vol met levenskracht en voedingsstoffen die in de meesten groenten niet meer aanwezig zijn.
De lezing begint om 20.00u, zaal open om 19.00u.
Lokatie: Vrije School, Loudelsweg 38, 1861 TG Bergen (nh)
Aanmelden bij www.aim-centre.org.

Maandag t/m vrijdag van 10.30-17u

werken met tuin en planten

Het hele jaar is er werk te doen rondom de tuin. Heb je zin om een keer te komen helpen? Op donderdag kun je eventueel blijven overnachten op de slaapzolder (slaapzak mee, wij hebben extra dekens). Vaak is het mogelijk mee te rijden van of naar Groningen.
Graag aanmelden, het kan wel eens uitvallen: 'de godin, eetbaar landschap'.

Donderdagen van 10-16u

leemstuccen en andere klussen aan het huis

Onze voormalige schuur zijn we aan het opknappen tot ecologische groepsruimte. Heb je zin om een keer te komen helpen? Op donderdagen zijn we bezig, met o.a. leemstuccen, schilderen, electra en nog veel meer. Informatie of aanmelding: 'de godin, eetbaar landschap'.

lezing 'Eetbare wilde planten'

27 april 2011, 20.00-22.00uIn deze twee dagen leren we planten en plantenfamilies herkennen - planten en eetbare bloemen - vele soorten uit de wilde plantentuin van De Godin. Je leert hoe je zelf in de natuur eetbare planten kunt herkennen en bereiden. Ook het aanleggen van een eigen wilde plantentuin/hoek, of eetbare siertuin, is onderdeel van de cursus. Er is veel aandacht voor thema's als voeding, gezondheid, permacultuur, biodiversiteit en zelfvoorzienend leven.
De eerste dag gaan we 's middags het veld in, samen planten verzamelen, daarna samen klaarmaken en bereiden tot een maaltijd. De eerste dag duurt daarom van 10.00 tot 20.00u 's avonds, inclusief lunch en diner.
De tweede dag beginnen we met planten en plantenfamilies leren kennen deel 2. 's Middags gaan we, ook actief, de tuin in en leren tuinieren met eetbare wilde planten. Ook deze dag is een lunch inbegrepen. Deze dag duurt van 9.00 tot 16.00uur.
Docent is Monique Wijn, biologe en biologisch dynamisch tuinder. Renť van Veelen verzorgt de maaltijden en begeleidt de excursie en het tuinieren.
Het weekend is inclusief koffie/thee, maaltijden en overnachting. De maaltijden zijn biologisch en plantaardig en ook geschikt voor rawfooders.
Overnachting in Mongoolse tent of kamer in huis. De cursus vindt plaats op de tuin van de Godin, eetbaar landschap. Weenermoorerstrasse 181, 26826 Weener-Weenermoor, Duitsland (10 km van Nieuweschans, Groningen). Er komt een trein in de buurt (Weener, 5km, Nieuweschans 10km) en we bemiddelen bij vervoer.
Deelname kost 195,-. Betaling deels in eko's is mogelijk.
Informatie of aanmelding: 'de godin, eetbaar landschap'.

1 of 2 daagse cursus 'Eetbare wilde planten'

op aanvraagIn twee dagen leren je planten en plantenfamilies herkennen - planten en eetbare bloemen - vele soorten uit de wilde plantentuin van De Godin. Je leert hoe je zelf in de natuur eetbare planten kunt herkennen en bereiden. Ook het aanleggen van een eigen wilde plantentuin/hoek, of eetbare siertuin, is onderdeel van de cursus. Er is veel aandacht voor thema's als voeding, gezondheid, permacultuur, biodiversiteit en zelfvoorzienend leven.
Als de cursus in Weenermoor plaatsvindt, gaan we de eerste dag 's middags het veld in, samen planten verzamelen, daarna samen klaarmaken en bereiden tot een maaltijd. De eerste dag duurt daarom van 10.00 tot 20.00u 's avonds, inclusief lunch en diner.
De tweede dag beginnen we met planten en plantenfamilies leren kennen deel 2. 's Middags gaan we, ook actief, de tuin in en leren tuinieren met eetbare wilde planten. Ook deze dag is een lunch inbegrepen. Deze dag duurt van 9.00 tot 16.00uur.
Docent is Monique Wijn, biologe en biologisch dynamisch tuinder.

Deelname kost 195,-. Betaling deels in eko's is mogelijk.
Informatie of aanmelding: 'de godin, eetbaar landschap'.

najaar: weekendcursus 'Eetbaar landschap'

najaar 2011 en op aanvraag (za10.00-zo16.00u)


We leren een eetbaar landschap ontwerpen, gebaseerd op permacultuurprincipes. Van eetbare planten, fruitbomen tot bodembedekkers, komen aan bod, evenals aanleg en onderhoud. Neem graag een plattegrond mee als je een eigen stukje land hebt.
De cursus vindt plaats op de tuin van de Godin, eetbaar landschap. Weenermoorerstrasse 181, 26826 Weener-Weenermoor, Duitsland (10 km van Nieuweschans, Groningen). Er komt een trein in de buurt (Weener, 5km, Nieuweschans 10km) en we bemiddelen bij vervoer.
Het weekend is inclusief koffie/thee, maaltijden en overnachting. De maaltijden zijn biologisch en plantaardig en ook geschikt voor rawfooders.
Eenvoudige overnachting op de slaapzolder.

Deelname kost 195,-. Betaling deels in eko's is mogelijk.
Informatie of aanmelding: 'de godin, eetbaar landschap'.

Onderstaande cursussen en workshops kunnen op aanvraag gegeven worden, eventueel in een dag, op locatie. Hebt u interesse in een van onderstaande activiteiten, neem dan graag contact met ons op.